Tuesday, March 22, 2011

DESSERT:rocky road choco bar

ASSALAMUALAIKUM...

Yeah, I've just done with helping my friend preparing her friend's birthday gift. She asked us to make her a simple dessert, yeah..with she helping me la kan.hee..so.. I came up with the idea to make this..this thing la..the ones I wanna share. anyways, the original idea was from Nigella, yeah..my long lost friend. haha..motiff sgt. She made it with marshmallow in it, but since I couldnt find marshmallow, I made it my own version, You would probably be thinking like.. "eh..macam kek batik je." naah, not the same. kek batik is soft, this one..rock..yeah!rock bebeyh..try it la, then you know how it tastes like..kan? presenting...


Rocky Road Choco Bar

Bahan-bahan:
  • dark choco bars (2 bars)
  • unsalted/usual butter (1 bar) 
  • golden syrup (3 tablespoons) 
  • biskut marie (15-20 keping) 
  • nuts/almond/marshmallow/raisins (segenggam) -u can put anything u want- 

cara-cara:

1. cairkan coklat, butter dan golden sirap di atas sauce pan atau kuali biasa menggunakan api kecil.

2. setelah cair, biarkan seketika. asingkan 3 senduk besar coklat itu ke dalam mangkuk lain.
3. letakkan biskut marie di dalam plastik bersih, hancurkan ia guna lesung batu atau penggiling doh. jangan terlalu hancur

4. di dalam bekas lain, letakkan biskut marie hancur itu dengan nuts/marshmallow/raisin. gaulkan rata.

 



5. tuangkan coklat di dalamnya dan gaul rata.



6. letakkan ia ke dalam loyang yang telah dilapis dengan plastik pembalut makanan.

7. ratakan campuran itu dan tekan sedikit dengan senduk agar mampat.
8.tuangkan coklat yang telah diasingkan tadi ke atas permukaan bahan dalam loyang agar keseluruhan chocolate bar akan lebih umpphh!! 
9. masukkan ke dalam peti sejuk (not the beku part) .  let it be for 2 hours and above. lagi lama lagi sedap. 

and then you are ready to ngap!


before potong








you can make it into birthday present.heee...


5 comments:

  1. igtkan bentuk bar panajng2 tu~ huhu

    ReplyDelete
  2. kak sara:try ah.

    nedd:yes..boleh je. depends on how u potong. ;)

    ReplyDelete
  3. wow , nama dia . memang superbb lah cikgu ;)

    ReplyDelete
  4. memang itu nama asalnya, sayang :D

    ReplyDelete