Saturday, March 19, 2011

DESSERT: mocha mousse with dark choco sauce, drizzled with almond flake and dark choco bits

ASSALAMUALAIKUM..


so what's up people? the name of my dessert today is long enough? I reckon so. LOL. well, since i am no good at baking yet I love making dessert, I made this mousse. Thanks to Chef Michael Smith from the show, Chef at Home (yeah..I enjoy watching AFC channel's shows) for the idea, mousse without using eggs. :)

so, here you go, my mocha mousse inspired by Chef Michael Smith. cubalah. sangat simple.


bahan-bahan:

  •  dark choco bar (1 bar besar)
  •  gula (1 sudu besar ) -optional-
  •  whipping cream (2 cawan)
  • esen vanila (1 sudu teh )
  •  air kopi (5-6 sudu makan)
  • almond flake or other nuts (bake it) -optional-

cara-cara:

-mocha mousse- 

1. pukul campuran whipping cream, esen vanila dan gula sampai kental. ketepikan.
2. cairkan coklat dalam sauce pan dan tambahkan air kopi. biarkan sejuk sebentar
3. masukkan campuran coklat dan air kopi tersebut  ke dalam campuran whipping cream. 
4. gaulkan sebati.
5. letakkan dalam bekas koktel atau mana-mana bekas anda suka.

-dark chocolate sauce- 

ambil saja chocolate yang dicairkan pada step nombor 2.

-dark chocolate bits-

letakkan coklat yang dah dicairkan ke dalam plastik kecil, tempatkan di dalam peti. bila dah beku dalam peti, hancurkan ia dengan menggenggamnya.  


cara hidang:

tuangkan dark choco sauce ke atas mousse, tambahkan almond flake dan dark chocolate bits.








boleh makan suda~
 


No comments:

Post a Comment