Sunday, January 19, 2014

FOOD REVIEW: LOVEATS Burger at Tanjung Malim


aww....cak! Tanjat boboi. okay tak lawak. 

This time around we traveled to a small town near Hulu Selangor named Tanjong Malim, Perak. Anything for food. *grin* I must say that UPSI students are lucky of having numbers of new great places with scrumptious food of reasonable prices within their reach now! *ka-ching!*


what comes to your mind upon speaking about burgers? Yeah. Bun, lettuce, patty, sauce. The simplest one you could ever think of. Now, how about crispy  yet tender and juicy homemade beef burger patty topped with caramelized onion, smothered with their very own super hot and spicy sauce, melted cheese, tomato, awesomely green lettuce, sour and spicy jalapeno in between two super soft black burger bun? Yes. This is one of the menus available at....



It is located few metres away from UPSI, Tanjong Malim, Perak. 

Last night I had their The Black Pearl which basically is what I described earlier on after the waitress being asked by me "Mana satu yang bestseller dekat sini?"

This restaurant is owned by Mr. Fazlizam Abas and was founded on March 2013. It serves customers a new experience of indulging in a black burger. BLACK? yes. The bun is greyish black in color.  As stated by the owner, the bun is actually bamboo charcoal bun. It may look unappetizing at first but believe me, you won't regret. It definitely is worthy of the nauseous impression of the bun's color at first. The moment you sink your teeth into it, you will smile. Ha..gittewww :D 

You will be given two choices: a-la-carte or set. The set is accompanied by Italienne Herbes Frite which is freshly cut French Fries sprinkled with salt and English herbs, their very own dipping sauce and a huge glass of drink (Pepsi/7-Up/Mirinda Orange/Mirinda Strawberry/Iced Lemon Tea/Soy Bean Milk/ Grass Jelly). I decided to go with a set of The Black pearl while my friend ordered a set of The Beauty Rosemary which is a lamb burger.  Let's some of photos captured last night. 

They also have sausages on the menu!

the counter

The Black Pearl (set: with a huge glass of iced Lemon Tea and Italienne Herbes Frite with Dipping Sauce) RM17.80


The Beauty Rosemary (set: with a huge glass of iced Lemon Tea and Italienne Herbes Frite with Dipping Sauce) RM17.80

The whole set I mentioned beforehand 

The 'cross-section' of my Black Pearl.  LOL

I ate several burgers before and I must say that this burger is a must go for the bun is nice and it goes well with the juicy patty. I highly recommend The Black Pearl to you especially to those who love spicy one! I tried their lamb burger too and I gotta say it indeed is awesome too for the smell is not too strong unlike other lamb burgers and the patty is juicy. 

The most important thing: there is no GST and Service tax!!! HAHA

Food: 8/10
Price: 8/10
Ambiance: 5/10

Operation Hours: Mon- Sunday: 5.00 pm to (except for Saturday)
Address: No. 22, Ground Floor, Jalan U1, Taman Universiti, 35900, Tanjung Malim. 


P/s: For those interested to get their food/beverages/products/eateries reviewed, kindly leave your details in the comment box. 

Friday, January 17, 2014



Happy New Year 2014! Hopefully it still is acceptable to wish a happy new year on the final week of the month. :D 

Anyway, a good friend of mine, Yohana Masrol was kind enough to offer me few dazzling cupcakes which she sells, for a review. I am honored! Here I am with my thoughts on her cupcakes. Enjoy!

This is originally her friend's business which currently is still running in Malacca. Hence, Yohana decided to bring the label to Kuala Lumpur (I bet she knows that KL is full of people with constant sweet tooth like me) and make us happy. :D Since this is a novel business by Yohana, for now she offers five kinds of scrumptious cupcakes which are Red Velvet, Oreo, Vanilla, Chocolate and Rainbow. More to come, I presume!  Cliche' you said? Wait until I finished typing and you are done reading this review. Line of cupcakes that are both classy and yummy!

First, indulge in the photos of the cupcakes.(I didn't manage to capture a 'proper' photo of the cupcakes, all thanks to my curiosity of the taste that I quickly snatched a spatula and straight away dug in!)  Photo courtesy of her Instagram page. 

clockwise:  Red Velvet, Chocolate, Vanilla, Oreo

What I have to say about these? 

The cupcakes look classy. No fancy look apart from the sprinklers which I personally like for it retains your main focus of indulging in these cuppies: the cake and topping!

CHOCOLATE (my favorite!)

Y.U.M.M.Y!! I first doubted whether or not it would taste nice considering that I had eaten some chocolate cupcakes and they were either too sweet or too dense that you feel muak. Surprisingly, as simple as it looks, it tastes simply delicious too!  The cake melts in your mouth for it is lighter but not dry than usual chocolate cupcake. Besides, the fresh cream topping (they use whipped cream instead of buttercream) is so smooth and it tastes just like ice cream or chocolate mousse. YOU HAVE TO TRY!


Very few would fancy classic vanilla cupcakes because they could be pretty plain at times, I too am counted for this thought but this vanilla cupcake is a to-go-for because the cake is not too dense and the cream topping compliments the less sweet vanilla cake. On top of that, the edible beads sprinkled on top gives you crunchiness while eating it.


The cake is smooth with Oreo bits and it is light unlike  any other Vanilla cupcakes I tried before.  The whipped cream topping goes very well with the cake unlike overly buttered butter cream normally sold in the market. 


Both the cake and topping are simply yummy but I prefer the texture of the cake to be less denser, just like other cupcakes I mentioned above but it still is yummy, tho. Red Velvet lovers should definitely try this. The only thing that I believe could be improved is the consistency of the cream cheese topped on the cupcake. It does not sit for long after being taken out from the fridge. Perhaps, it could be thickened up a bit to avoid it from being too runny. Other than that, awesome.

           HOW MUCH ARE THEY?????? These scrumptious cupcakes are sold 12 pieces minimum.

12 pieces of assorted flavors : RM20
16 pieces of assorted flavors: RM27

So, what are you waiting for? Go grab yours now! Worth trying, tho. Simply irresistible as named. :D Kindly place your order by visiting her Instagram page or call/ whatsapp her at 0106688736. You can pick the cupcakes from her abode at No. 40, Jalan 6/1A Seksyen 6, Bandar Bukit Mahkota, Kajang. Delivery service is provided for area nearby (delivery charge is included). You may contact her directly for other enquiries. 

 p/s: For those interested to get their food, drinks, eateries reviewed, kindly leave your comment below in the comment box :)

Monday, September 9, 2013



Review seterusnya ini pula berkaitan S.S Satay. Sebelum tu saya nak ucapkan beribu, berjuta, berbillion terima kasih kepada Asma dan Hajar, sahabat-sahabat yang baru saya kenali sewaktu menghadiri Kursus Pentauliahan Profesional selama 3 minggu beberapa bulan yang lepas.Mereka yang mengajak saya untuk ke sini dan merebiu makanannya. Kalau anda mahu ke sini, jangan minta benda lain selain sate dan mee rebus kerana dua makanan inilah yang dijual di sini. Oleh sebab itu, kualiti dan rasanya terjaga.

Sebelum saya tunjukkan foto-foto makanan yang telah berjaya disumbat ke dalam perut baru-baru ini, saya ingin ceritakan serba sedikit tentang makanan yang dijual dan kaitannya dengan diri saya. hasil temubual (temubual lah sangat. HAHA) yang pendek dengan seorang pekerja atau mungkin owner di situ, beliau menyatakan ramai pelanggan memberikan komen bahawa mee rebus yang dijual persis Mee Rebus Johor yang menjadi antara makanan yang menggambarkan identiti negeri Johor Darul takzim. Namun, pemilik restoran ini bukanlah orang Johor. Dikhabarkan juga pemiliknya sudah berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang perniagaan makanan.

Seperti yang saya katakan, makanan yang dijual di sini cuma SATE dan MEE REBUS, jadi jangan pula tiba-tiba minta burger, siakap tiga rasa atau char kuey teow ye. :D Sejujurnya, walaupun darah anak Johor mengalir di dalam badan, saya tidak gemar makan mee rebus kerana kebiasaannya ia manis kerana mereka menggunakan ubi kentang mahupun keledek untuk menjadikan kuahnya pekat. Ada juga yang turut menambah gula, menjadikannya terlalu manis! Namun, yang peliknya, saya mampu habiskan semangkuk sederhana besar mee rebus di SS Satay ini. Ha...nampak tak tahap sedap tu? ecewahhh, lagipun, mungkin kerana saya request cili api potong untuk dimakan sekali dengan mee rebus ini, makanya selera naik! :D Sebut pasal satay pula, itu memang favorite! Maka tak heranlah masih mampu habiskan sepuluh cucuk dengan kawan-kawan membantu.

Mari cuci mata sekarang...

Sate Daging Lembu dan Ayam
Ayam: 80 sen secucuk
Daging: 90 sen secucuk
Komen: SUPER AWESOME!! Sesuai dengan harga. Itu yang saya dapat rasakan. Daging diperap sempurna. Setiap gigitan membangkit aroma dan mengeluarkan jus berempah yang menaikkan lagi selera. saya lebih sukakan sate daging mereka kerana isinya tebal, lembut dan cukup rasa. sate ayam pula sedap juga, lembut tetapi bagi penggemar ayam pasti jadi pilihan. bagi saya ia agak sedikit muak.

kuah kacang ini pun sedap kerana cukup rasa kacang, manis dan masinnya. Memang naik selera bila cicah sate dengan kuah kacang ni. Tapi, kalau ditambah sambal ala-ala Sate kajang pun sedap juga. oh saya memang suka yang pedas-pedas.  :D

Mee Rebus
(harga tak pasti sebab disponsor) :D
Komen: Cukup rasa. Tak terlalu manis, ada rasa pedas. Kuah pekat, kuantiti telur rebus yang cukup. Cuma, apa yang kurang ialah kuantiti daging. Ia menjadikan mee rebus ini sedikit muak bagi mereka yang tak biasa makan mee rebus kerana rasa sedikit 'kosong' dengan kuantiti daging yang kecil. pendapat saya, lebihkan sedikit daging, pasti umph!

untuk kawan-kawan juga.

antara kawan-kawan yang turut serta teman saya makan di sini: 

ha..curi! LOL

Mungkin kerana kedai ini masih baru dibuka, ia belum dihias indah lagi. namun, makanan-makanan mereka anda harus cuba jika anda di Tanjung Malim, Perak. Senang saja nak tahu lokasinya. bertentangan kuil, di sebelah old Town White Coffee di Tanjung Malim. 

Secara keseluruhan: 

Makanan: 8/10
Persekitaran: 4/10


Alamat: Jalan Slim, Tanjong Malim (019-595-9792)

Sunday, September 8, 2013

FOOD REVIEW: Dapur Penyet Maju Junction


Lama betul blog ni dibiarkan bersawang. Al-maklumlah sibuk belakangan ini. Persiapan konvokesyen (ya Allah, sekejapnya masa berlalu, tak sedar dah 4 tahun belajar. hampir seusia blog ini), persiapan resepsi kakak dan lain-lain. Tapi yang penting, makan TAK PERNAH lagi tertinggal. :D

Kelmarin, sahabat saya dari Sarawak, Josphine beritahu kekempunannnya (HAHA!) untuk makan nasi ayam penyet. Kami memang suka sebab sambal dia yang pedas meletop vavavooommm. jadi, sementara adik lelakiku tersayang ada di rumah, dialah yang jadi mangsa kami. He drove us to Maju Junction's Dapur Penyet at 8.30 pm, another 30 minutes before the resto closed. HAHA. vain tak vain? Kami tak kira, janji perut lapar perlu diisi kerana pada waktu itu kami baru sahaja pulang dari menguruskan hal Konvokesyen di Tanjung Malim.

Ini sebenarnya kunjungan saya yang kedua selepas kunjungan pertama sewaktu bulan puasa 2 tahun lepas (si adik belanja kami sekeluarga sebab first time dapat gaji, so sweet! ). Makanya, sesudah sampai memang lengang restoran ini kerana jam menunjukkan pukul 8.45 malam, lagi 15 minit sebelum tutup. Dengan muka comel dan kelaparan, pekerja mereka menyapa "Hai, selamat datang, nak order apa?"

Okay, konsep kedai ini, anda boleh pilih untuk makan di dalam (air-conditioned ) ataupun di luar (open space). kami pilih untuk di luar kerana di dalam terlalu sejuk dan kerana tiada yang merokok di luar dan paling penting, dapat lihat suasana malam di Kota raya Kuala Lumpur. gittewww.. Keduanya, kalau anda berkunjung ke sini, seusai melangkah masuk, terus sahaja ke kaunter bayaran untuk memesan makanan anda dan membuat bayaran, duduk di tempat anda dan tunggu makanan dan minuman sampai.

Apa menunya? Cuma ada ayam penyet ke? TIDAK. Macam-macam ada.... bolehlah usha menu di sini. Tapi semuanya berasaskan menu makanan Seberang, makanan Padang (correct me if I'm wrong). Kami pesan set ayam penyet, ayam belado, udang petai, soto ayam dan air. Favorite drink kalau makan ayam penyet ialah Teh Botol tapi malangnya sudah habis waktu kami ke sana (siapa suruh datang waktu dah nak tutup), maka kami pesan air kosong sahaja :D Inilah gambar-gambar makanan kami.

ini dia muka kami yang mengantuk plus lapar. :D

         Ayam Belado + Nasi Putih  
(RM8.90 +RM1.50)
Komen: Yummy! Tapi...tauhu goreng agak masam

Petai Udang Belado
Komen: As you can see, WAY TOO OILY! I doubted to eat. just ambil udang dan bersihkan dari minyak

Soto Ayam Mee
Komen: Yummy! kuahnya wangi dan kuantiti memadai. Kuah kicap kurang 'kick' 

Ayam Penyet +Nasi Putih 
RM 8.90 + RM1.50
Komen: Ayamnya sedap, rangup di luar, lembut di dalam, sambalnya CUKUP pedas. kalau anda tak kuat makan pedas, jangan berlagak minta ekstra macam saya T_T, sayur terlalu sikit. Hanya kobis putih diberikan. Tauhu goreng agak masam, dan tiada tempe goreng! 

habis! alhamdulillah

All in all, I give them:

Ambiance: 8/10
Food: 6/10
Price: 6/10

Jika mahu dibandingkan kunjungan pertama saya dengan yang ini, saya lebih berpuas hati dengan kunjungan pertama. Mungkin kerana kedai pun sudah mahu tutup, maka kualiti makanannya juga kurang di waktu ini. Apa-apa pun, anda patut cuba sendiri dan bersedia untuk merasai sambal pedas meletop! jangan lupa order Teh Botol ya! 

Unit G-15A & 17,
Ground Floor, Maju Junction Mall,
50250 Kuala Lumpur
Contact : 03.2796.3233

Website: Dapur Penyet

Friday, July 19, 2013



It's Ramadhan, people! Alhamdulillah, I finally am able to push myself to update my dusty blog. Terribly sorry for I spent more time on my cooking page on FB than updating you great followers with my recent post here.

Early this year, I was given an opportunity by .COM (Citra Orang Muda), a section of Utusan Malaysia to be interviewed as a Blogger Pilihan pertaining to my food blogging. I was tremendously happy and still am, in fact for such golden chance. THANK YOU. BIG FAT THANK YOU. :')

Anyway, the super awesome journalist, Bro Amirul and her pretty photographer, Sis Elis had been so kind to me, spending time capturing my cooking demo and interviewing me.

Kasihan Abg Amirul, terpaksa merempuh traffic jam ya amat dahsyat di Jalan Tun Razak. Berkali-kali belaiu minta maaf kerana lambat. Rileks la, bagus juga lambat, sempat saya hilangkan nervous. HAHA

Ibu dan ayah waktu itu baru sahaja tiba di rumah dari Sarawak (mereka bercuti sebentar di sana sambil menghantar kakak yang baru mula kerja di sana). As usual, ibu asked A LOT of questions to Abg Amirul and Sis Elis sampai rasa macam ibu pula yang jadi wartawan. HAHA. A fun moment, tho.

Saya sempat tunjukkan dua resepi hi-tea yang mudah dan enak: Popia Pisang dan Epal Bersama Ais Krim Vanila dan Popia Pedas Dengan Sos Cili. Sebelum itu, Abang Amirul mewawancara saya dan mengajukan beberapa soalan seperti latarbelakang diri, pengalaman berblog, perkara-perkara yang disukai/tak disukai dan lain-lain. Pergh! nervous tak payah ceritalah. Cover-cover je jawab soalan. :D

Apa-apa pun, peluang ini banyak membantu saya untuk melihat dunia blog ini sebagai salah satu cara mengekspresi diri dan bakat secara baik. Terima Kasih .COM, terima kasih Utusan Malaysia dan terima kasih Abang Amirul dan Kak Elis.

                  Sorry for the bad quality of photo. T_T

Amboi tajuknyaaaaaa... :D

Friday, March 15, 2013



Hoping that it never is too late to wish everyone Happy New Year, 2013! I know that this is almost towards the middle of the year but I just had to wish all of you my adorable followers a prosperous year ahead. :D

Anyway, as a kickstart, I had organized a mini contest named Tak Cuba Tak Tahu on my cooking page on Facebook and alhamdulillah, the responses I received from the great followers of mine were truly astounding! thank you so much for your participation.

thanks, Thaharel Bahardin for the design :)

Contest ini sangat mudah sebenarnya, mereka hanya perlu pilih mana-mana resepi yang pernah saya siarkan di dalam page itu dan mereka perlu cuba sendiri sediakan di rumah. Mereka digalakkan untuk ubahsuai resepi dan cara persembahan. mudah kan?

Actuallly, I organized this very first contest because I wanted everyone to TRY. yes, that's the word. Tak salah mencuba. Kadang-kadang sesuatu benda tu nampak sangat susah tapi bila dah buat, dia macam, OMAIGADDD senang la pulak. kan? :D plus, bila join contest ini, menang atau kalah, tiada siapa yang rugi kerana makanan yang telah disediakan itu boleh dimakan sendiri atau disajikan kepada orang lain. ha, kan banyak pahalanya tu, in sya Allah.

hey2, talk less now. Who's the winner? yeah, pemenangnya telah pun saya umumkan di page saya itu beberapa minggu lalu. Tahniah Farah Hanafi! Gadis kecil molek ini telah menghantar 11 penyertaan. SubhanAllah, sangat rajin! saya telah memilih hidangan beliau yang diberi nama Rich Chocolate-Cherry Pudding with Cherry Sauce and Chocolate Rice sebagai pemenang pertandingan ini. 

ini ialah adaptasi resepi Rich Chocolate Pudding yang saya pernah buat 3 tahun lepas. :) 

Tak dilupakan juga kepada para peserta yang lain, saya sangat terharu dengan kesudian anda untuk sertai mini contest ini. Maaf kerana tidak dapat sediakan lebih banyak hadiah, tapi in sya Allah, di lain masa, rezeki daripada Allah dilimpah, saya akan adakan lagi contest dengan lebih banyak hadiah. 

Hadiah yang saya sediakan untuk pemenang contest kali ini saya belikan khas di Bandung, Indonesia. Walaupun simple, ikhlas saya berikan dari hati buat pemenang. Tahniah sekali lagi. :') 

dont mind the torn out envelope, this was captured by the winner after she had unwrapped it :D

You may view other submissions, the awesome ones here on KelentangKelentungKualiku page on FB. 


Anis Safiah
Nadia Zainal
Nurul Ezzati Abu Hasan
Hakimah Wadzir
Najwa Dalila

Thursday, March 14, 2013

ANEKA DESSERT: Raisin and Chocolate Bread Pudding with Custard Sauce

Assalamualaikum everyone! having sweet tooth yet wanting something super easy to make? here's what you ought to try!  Anyway, this recipe is adapted from Chef Hanieliza's recipe. I altered the recipe by using chocolate chips to satisfy my palette. :D 


for bread pudding:

- white bread (8 pieces)
- fresh milk (2 cups)
- eggs (2)
- corn flour (one tablespoon)
- sugar (4 tablespoons)
- butter (2 tablespoons)
- raisins (1/2 tablespoons)
- chocolate chips (1/2 tablespoons)
- vanilla essence (1 tablespoon)

for custard sauce

- evaporated milk (one can)
- custard flour (2 tablespoons)
- sugar (2 tablespoon)
- vanilla essence (one teaspoon)

How to prepare bread pudding:

1. In a baking tray, tear the bread into small pieces and soak in the fresh milk and leave for 30 minutes

2. while waiting for the bread to be fully soaked, prepare this: 

* whisk butter and sugar till fluffy before adding in two eggs, corn flour and vanilla essence. pour this mixture on top of the soaked bread.

* bake in the oven at 180 degree celcius for 35 to 40 minutes.

How to prepare custard sauce:

in a pan, on a low heat, combine all ingredients for custard sauce and stir until it bubbles and thickens. 

enjoy! :)

p/s: this recipe and photo of mine has also been premiered on Asian Food Channel FB page in their featured Fans Submission Album. Honored. :)

you can view it here: Official AFC FB page