Tuesday, December 21, 2010

DESSERT: Nescafe Layered Pudding

ASSALAMUALAIKUM


petang-petang macam ni makan pudding sedap gak kan? mari saya kongsikan resepi pudding hari ini.jumpa resepi ni pun dalam majalah . sangat simple.cubalah ye.

bahan-bahan:
1. agar-agar strip (10gm) 
2. nescafe (1 sudu makan) bancuhkan dengan 1 sudu makan air panas
3. susu cair (1 cawan)
4. gula ( 4-5 cawan)
5. air (5 cawan)



cara-cara

1.masukkan air ke dalam periuk , campurkan agar-agar strip dan gula. biarkan hingga mendidih.




2. tapiskan dengan penapis supaya nanti pudding tak bergumpal-gumpal.

3.bahagikan kepada dua bahagian. letakkan dalam dua bekas berbeza.
4.satu bekas untuk bancuhan nescafe + bancuhan agar-agar, satu bekas lagi untuk susu cair + bancuhan agar-agar.

5. ambil bekas comel-comel..preferably yang lutsinar supaya boleh nampak coraknya. 



AMARAN: elakkan letak dalam loyang dan potong macam agar-agar biasa tu sebab akan hancur. better letak dalam bekas kecil dan terus makan dari bekas tu. macam dadih. :)

6. letakkan bancuhan selang seli. biarkan satu lapisan keras sebelum letak lapisan kedua dan seterusnya. (pastikan anda selalu kacau bancuhan yang belum dituang ke dalam bekas takut ia membeku)

7. nak sedap lagi, taburkan cinnamon powder kat bahagian paling atas sebelum makan. :)







agak hodoh rupanya di sini.takpa2..anda buat yang lebih better. 



SELAMAT MENCUBA.







No comments:

Post a Comment