Sunday, September 8, 2013

FOOD REVIEW: Dapur Penyet Maju Junction

Assalamualaikum


Lama betul blog ni dibiarkan bersawang. Al-maklumlah sibuk belakangan ini. Persiapan konvokesyen (ya Allah, sekejapnya masa berlalu, tak sedar dah 4 tahun belajar. hampir seusia blog ini), persiapan resepsi kakak dan lain-lain. Tapi yang penting, makan TAK PERNAH lagi tertinggal. :D

Kelmarin, sahabat saya dari Sarawak, Josphine beritahu kekempunannnya (HAHA!) untuk makan nasi ayam penyet. Kami memang suka sebab sambal dia yang pedas meletop vavavooommm. jadi, sementara adik lelakiku tersayang ada di rumah, dialah yang jadi mangsa kami. He drove us to Maju Junction's Dapur Penyet at 8.30 pm, another 30 minutes before the resto closed. HAHA. vain tak vain? Kami tak kira, janji perut lapar perlu diisi kerana pada waktu itu kami baru sahaja pulang dari menguruskan hal Konvokesyen di Tanjung Malim.

Ini sebenarnya kunjungan saya yang kedua selepas kunjungan pertama sewaktu bulan puasa 2 tahun lepas (si adik belanja kami sekeluarga sebab first time dapat gaji, so sweet! ). Makanya, sesudah sampai memang lengang restoran ini kerana jam menunjukkan pukul 8.45 malam, lagi 15 minit sebelum tutup. Dengan muka comel dan kelaparan, pekerja mereka menyapa "Hai, selamat datang, nak order apa?"

Okay, konsep kedai ini, anda boleh pilih untuk makan di dalam (air-conditioned ) ataupun di luar (open space). kami pilih untuk di luar kerana di dalam terlalu sejuk dan kerana tiada yang merokok di luar dan paling penting, dapat lihat suasana malam di Kota raya Kuala Lumpur. gittewww.. Keduanya, kalau anda berkunjung ke sini, seusai melangkah masuk, terus sahaja ke kaunter bayaran untuk memesan makanan anda dan membuat bayaran, duduk di tempat anda dan tunggu makanan dan minuman sampai.

Apa menunya? Cuma ada ayam penyet ke? TIDAK. Macam-macam ada.... bolehlah usha menu di sini. Tapi semuanya berasaskan menu makanan Seberang, makanan Padang (correct me if I'm wrong). Kami pesan set ayam penyet, ayam belado, udang petai, soto ayam dan air. Favorite drink kalau makan ayam penyet ialah Teh Botol tapi malangnya sudah habis waktu kami ke sana (siapa suruh datang waktu dah nak tutup), maka kami pesan air kosong sahaja :D Inilah gambar-gambar makanan kami.

ini dia muka kami yang mengantuk plus lapar. :D         Ayam Belado + Nasi Putih  
(RM8.90 +RM1.50)
Komen: Yummy! Tapi...tauhu goreng agak masamPetai Udang Belado
RM6.90
Komen: As you can see, WAY TOO OILY! I doubted to eat. just ambil udang dan bersihkan dari minyak

Soto Ayam Mee
RM6.90
Komen: Yummy! kuahnya wangi dan kuantiti memadai. Kuah kicap kurang 'kick' 
Ayam Penyet +Nasi Putih 
RM 8.90 + RM1.50
Komen: Ayamnya sedap, rangup di luar, lembut di dalam, sambalnya CUKUP pedas. kalau anda tak kuat makan pedas, jangan berlagak minta ekstra macam saya T_T, sayur terlalu sikit. Hanya kobis putih diberikan. Tauhu goreng agak masam, dan tiada tempe goreng! 


habis! alhamdulillahAll in all, I give them:

Ambiance: 8/10
Food: 6/10
Price: 6/10Jika mahu dibandingkan kunjungan pertama saya dengan yang ini, saya lebih berpuas hati dengan kunjungan pertama. Mungkin kerana kedai pun sudah mahu tutup, maka kualiti makanannya juga kurang di waktu ini. Apa-apa pun, anda patut cuba sendiri dan bersedia untuk merasai sambal pedas meletop! jangan lupa order Teh Botol ya! Unit G-15A & 17,
Ground Floor, Maju Junction Mall,
50250 Kuala Lumpur
Contact : 03.2796.3233

Website: Dapur Penyet
No comments:

Post a Comment