Wednesday, August 18, 2010

LAUK: sardin black pepper dan bubur ayam

ASSALAMUALAIKUM..

bulan puasa ni memang rajin anggota badan ini ke dapur dan memasak.sebabnya memang agak save the budget la jugak buat mcm ni..makanan boleh share ramai n boleh bawak sampai sahur. :) kali ni..saya nak share dua resepi. resepi ni sesuai untuk para pelajar uni,kolej dan adik beradiknya sebab simple dan boleh dimasak even menggunakan periuk nasi (if kat kolej kalian,dapur gas itu hukumnya HARAM)

sardin black pepper

i know,u'll be like..eeyuhh..sardin black pepper?well..try dulu,baru tau.hehe..ni pun sebab saya dah bosan asyik makan sambal sardin..so..nak cari kelainan sikit.buatlah lauk ni.

bahan-bahannya
1.sardin (1 tin)
2.bawang besar (sebiji) -dihiris-
3.bawang putih (3 ulas) -dihiris-
4. cili api (suka hati) -dihiris-
5.halia (sebesar ibu jari) -dihiris-
6. daun limau purut (3-4 helai)
7. serbuk lada hitam (1sudu makan) 
8.sos tiram (2 sudu makan)
9..kicap manis (suka hati..sampai warna hitamnya mencapai tahap kepuasan anda)
10. tomato (2 biji) -dipotong 4-
11. asam jawa -bancuhkan dengan air-
12.gula,garam,ajinomoto (sesuka hati)

cara-caranya:

1. tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili api sehingga naik bau
2.masukkan kuah sardin dalam tin (jangan masukkan ikan sardinnya dulu)
3.tambahkan lada hitam,kicap manis,sos tiram,
4.masukkan sedikit air
5.tambahkan gula,garam dan ajinomoto
6.biarkan mendidih
7.masukkan ikan sardin
8.masukkan tomato dan daun limau purut
9.tambahkan air asam jawa
10.biarkan mendidih
11.siap!



okay..resepi kedua

Bubur ayam

bahan-bahan:
1.beras (1 setengah cawan atau tin susu)
2.air (depends on kepekatan bubur)
3.bawang besar (sebiji) -dihiris-
4.bawang putih (2 biji) -dihiris
5.halia (separuh ibu jari) -dihiris
6.rempah sup (2 sudu)
7.isi ayam
8.kulit kayu manis+bunga lawang+buah pala (beli je yg dah diletak dalam satu peket kecil)


*bahan blender*
1.bawang besar (3-4 biji)
2.bawang putih (seulas)
3.halia (sebesar ibu jari)

*barang hiasan*
1.daun sup (diracik)
2.daun bawang (diracik)
3.bawang goreng
4.sambal kicap (kisarkan atau tumbuk cili besar+cili api+bawang putih+limau nipis utk perah jus+kicap)

cara-caranya:

1.tumiskan kulit kayu manis dan gengnya
2.tumiskan bawang,bawang putih n halia
3.tumiskan bahan blender
4.masukkan sedikit air dan isi ayam
5.bila dah mendidih,masukkan beras
6.masukkan air penuh ke dalam periuk
7.masukkan garam n ajinomoto
8.teruskan mengacau (pastikan api tak terlalu kuat..or else..bahagian bawah akan hangit)
9.tutup api n angkat bubur
10.letakkan dalam mangkuk n hiaskan dengan bahan hiasan..
9.siap!






SELAMAT MENCUBA!

6 comments:

  1. itam ya sardin black paper 2...tp mcm sdap lak...

    ReplyDelete
  2. wah cheff effa dah kua kn resepi beliau ehehe~
    leh try ni hee~

    ReplyDelete
  3. afiq:ngeh2..mmg itam sbb pkai kicap ann..try r weyh..pastu gtau cmne rasenye

    bro aleh:hihi..cubelah!

    ReplyDelete
  4. jgn letak kicap bnyk2 nti kulit jd hitam ahahahaha~ =)

    ReplyDelete
  5. haha..merepek je la itu..bluek..kalu x mkn kicap pown..sy mmg da itam..:)

    ReplyDelete
  6. ahakhak..
    memang merepek pun hee~
    juz kidding hee~

    ReplyDelete