ASSALAMUALAIKUM
Today I feel like cooking again. Since I've bought some fishes and cuttlefishes as well yesterday, I thought that I should cook 'em. The cuttlefishes have all successfully cooked yesterday. Just a normal dish, sambal sotong. So, today's menu:
Ikan Selar Goreng dengan Taucu
What is taucu? I reckon most of us know what taucu is. kan? hee.. so.. need not to explain what taucu is. But, this picture will probably help those who have no single idea about taucu.
got it? got it? sometimes they call it kacang masin. yeah..made by soy bean. |
okay..Let's get back to business.
Bahan-bahan:
ikan selar (boleh diganti ikan lain)
bawang kecil (ditumbuk) -2 biji-
bawang putih (ditumbuk) -2 biji-
halia (dihiris) -separuh ibu jari-
bawang putih (dihiris halus) -2 biji-
bawang merah besar (dihiris) -sebiji-
lobak merah (dihiris panjang) -suka hati-
taucu -1 sudu makan-
sos ikan -1 sudu teh-
cili api (dibelah dua) -optional-
asam jawa (direndam dengan air) -sesedap rasa-
gula -secubit-
daun bawang -helai-
cara-cara
1. goreng ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
2. angkat dan ketepikan
3. untuk kuah, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dah ditumbuk, bawang merah, bawang putih, halia dan cili api yang dah dihiris. Tumiskan.
4. masukkan taucu dan sos ikan, kacaukan.
5. masukkan hirisan lobak merah. biarkan empuk sikit
6.tambahkan air asam jawa
7.masukkan air (nak kuah lebih, letak air lebih)
8. masukkan gula dan garam.
9.bila kuah dah mendidih, siramkannya atas ikan goreng tadi.
10.hiaskan dengan hirisan daun bawang.
sedia dimakan dengan nasi panas. :)
No comments:
Post a Comment